Sonsuzda Limit

Şu ana kadar fonksiyonların \( x \) bir reel sayı değere yaklaşırkenki limitini hesapladık. Bu bölümde \( x \) pozitif ya da negatif sonsuza giderkenki limit değerinden bahsedeceğiz.

Bir \( f \) fonksiyonunda \( x \) değişkeni pozitif ya da negatif yönde gitgide artan çok büyük değerler alırken fonksiyonun yaklaştığı değere, \( f \) fonksiyonunun pozitif ya da negatif sonsuzdaki limiti denir.

Bir fonksiyonun sonsuzdaki limiti bir reel sayı olabilir, pozitif ya da negatif sonsuz olabilir ya da tanımsız olabilir.

Grafik Açıklama
Sonsuzda limit (reel sayı)

Reel sayı limit:

\( f(x) = \dfrac{2x}{\sqrt{x^2 + 1}} + 1 \) olmak üzere,

\( \lim\limits_{x \to \infty} {f(x)} = 3 \)

\( \lim\limits_{x \to -\infty} {f(x)} = -1 \)

Sonsuzda limit (sonsuz)

Sonsuz limit:

\( f \) üçüncü dereceden pozitif başkatsayılı bir polinom fonksiyonu olmak üzere,

\( \lim\limits_{x \to \infty} {f(x)} = \infty \)

\( \lim\limits_{x \to -\infty} {f(x)} = -\infty \)

Sonsuzda limit (tanımsız)

Tanımsız limit:

\( f(x) = \sin{x} \) olmak üzere,

\( \lim\limits_{x \to \infty} {f(x)} = \) Tanımsız

\( \lim\limits_{x \to -\infty} {f(x)} = \) Tanımsız

Bazı Fonksiyonların Sonsuzda Limiti

Sabit Fonksiyon

Sabit fonksiyonun sonsuzdaki limiti fonksiyonun sabit değerine eşittir.

Sabit fonksiyonun sonsuzda limiti
Sabit fonksiyonun sonsuzda limiti

Polinom Fonksiyonu

Tek dereceli polinom fonksiyonlarının sonsuzdaki limiti başkatsayının işaretine göre aşağıdaki gibidir.

Tek dereceli polinomların sonsuzda limiti
Tek dereceli polinomların sonsuzda limiti

Sabit fonksiyon hariç, çift dereceli polinom fonksiyonlarının sonsuzdaki limiti başkatsayının işaretine göre aşağıdaki gibidir.

Çift dereceli polinomların sonsuzda limiti
Çift dereceli polinomların sonsuzda limiti

Yukarıdaki iki kuralda görülebileceği üzere, polinom fonksiyonlarının sonsuzdaki davranışını fonksiyonun derecesi ve başkatsayının işareti belirler, diğer terimlerin sonsuzdaki davranışa bir etkisi yoktur.

Üstel Fonksiyon

Üstel fonksiyonun sonsuzdaki limiti tabanın değerine göre aşağıdaki gibidir.

Üstel fonksiyonların sonsuzda limiti
Üstel fonksiyonların sonsuzda limiti

Logaritma Fonksiyonu

Logaritma fonksiyonunun sonsuzdaki limiti tabanın değerine göre aşağıdaki gibidir.

Logaritma fonksiyonlarının sonsuzda limiti
Logaritma fonksiyonlarının sonsuzda limiti

Negatif Üslü Kuvvet Fonksiyonu

Üssü negatif reel sayı olan kuvvet fonksiyonlarının sonsuzdaki limiti aşağıdaki gibidir.

Negatif üslü kuvvet fonksiyonlarının sonsuzda limiti
Negatif üslü kuvvet fonksiyonlarının sonsuzda limiti

Rasyonel Fonksiyon

\( p(x) \) ve \( q(x) \) birer polinom fonksiyonu olmak üzere, \( \frac{p(x)}{q(x)} \) formundaki rasyonel fonksiyonların sonsuzdaki limitini bulmak için pay ve paydadaki tüm terimler \( x \)'in paydadaki en yüksek dereceli üssüne bölünür ve elde edilen ifadenin yukarıdaki kurallar kullanılarak limiti bulunur.

Rasyonel fonksiyonların pay ve paydasındaki tüm terimler \( x \)'in paydadaki değil de paydaki en yüksek dereceli üssüne bölündüğünde yanlış sonuç elde edilebilir. Örneğin yukarıdaki üçüncü örnekte işlem bu şekilde yapıldığında sonuç negatif sonsuz yerine pozitif sonsuz olarak bulunur.

Yukarıdaki üç örnekte incelediğimiz üç farklı durum için aşağıdaki kısayol kurallar kullanılabilir.

  • Paydasının derecesi payının derecesinden daha büyük olan rasyonel fonksiyonların pozitif ve negatif sonsuzdaki limiti sıfıra eşittir.
  • Pay ve paydasının dereceleri eşit olan rasyonel fonksiyonların pozitif ve negatif sonsuzdaki limiti pay ve paydadaki polinomların başkatsayılarının oranına eşittir.
  • Payının derecesi paydasının derecesinden daha büyük olan rasyonel fonksiyonların pozitif ve negatif sonsuzdaki limiti pay ve paydadaki en yüksek dereceli terimlerin birbirine bölümünün limitine eşittir.

Buna göre, bir rasyonel fonksiyonun sonsuzdaki limiti pay ve paydadaki en yüksek dereceli terimler dışındaki terimler silindiğinde elde edilen ifadenin sonsuzdaki limitine eşittir.

Köklü Rasyonel İfadeler

Köklü ifade içeren rasyonel ifadelerin sonsuzdaki limitini bulurken, (rasyonel fonksiyonlarda kullandığımız yönteme benzer şekilde) pay ve paydadaki tüm terimler \( x \)'in paydadaki en yüksek dereceli üssüne bölünür ve elde edilen ifadenin limiti bulunur.

Trigonometrik Fonksiyon

Trigonometrik fonksiyonlar (sinüs, kosinüs, tanjant, kotanjant, sekant, kosekant) periyodik oldukları için grafikleri periyotları dahilinde tekrar eder, dolayısıyla pozitif ve negatif sonsuzdaki limitleri tanımlı değildir.

Ters sinüs ve ters kosinüs fonksiyonlarının tanım kümeleri \( [-1, 1] \) aralığı olduğu için sonsuzdaki limitleri tanımlı değildir.

Ters tanjant fonksiyonunun \( y = -\frac{\pi}{2} \) ve \( y = \frac{\pi}{2} \) olmak üzere iki yatay asimptotu vardır.

Ters tanjant fonksiyonlarının sonsuzda limiti
Ters tanjant fonksiyonlarının sonsuzda limiti

Ters kotanjant fonksiyonunun \( y = 0 \) ve \( y = \pi \) olmak üzere iki yatay asimptotu vardır.

Ters kotanjant fonksiyonlarının sonsuzda limiti
Ters kotanjant fonksiyonlarının sonsuzda limiti

Fonksiyonların Büyüme Hızı

\( \frac{f(x)}{g(x)} \) formundaki bir rasyonel ifadenin payı ve paydası polinom fonksiyonu değilse ifadenin sonsuzdaki limiti pay ve paydadaki fonksiyonların büyüme hızları karşılaştırılarak belirlenebilir.

Farklı tipteki fonksiyonların büyüme hızlarını karşılaştırırken aşağıdaki sıralama kullanılabilir. Buradaki küçüklük/büyüklük ilişkisi \( x \)'in çok büyük değerleri için geçerlidir.

Kuvvet ve üstel fonksiyonlarda \( a \)'nın daha büyük değerleri daha küçük değerlerine göre daha hızlı büyüme gösterir. Köklü fonksiyonlarda \( a \)'nın daha küçük değerleri daha büyük değerlerine göre daha hızlı büyüme gösterir.

Farklı tabanlardaki iki logaritma fonksiyonu arasında benzer bir karşılaştırma yapamayız, çünkü iki fonksiyonun oranı taban değiştirme formülü ile sabit bir sayıya eşittir.

Büyüme hızları farklı terimlerden oluşan bir rasyonel ifadenin sonsuzdaki limitini, sadece pay ve paydadaki büyüme hızı en büyük olan terimleri dikkate alarak bulabiliriz.

Yatay Asimptot

Bir \( f \) fonksiyonunun pozitif veya negatif sonsuzdaki limiti bir \( L \) reel sayısı olarak tanımlı ise fonksiyonun bir yatay asimptotu vardır ve denklemi \( y = L \) doğrusudur.

Aşağıdaki grafikte fonksiyonun pozitif sonsuzdaki limiti \( 5 \), negatif sonsuzdaki limiti \( -2 \) olduğu için, \( y = 5 \) ve \( y = -2 \) doğruları fonksiyonun yatay asimptotlarıdır.

Yatay asimptot
Yatay asimptot

Yatay asimptotlar sadece \( x \) pozitif ya da negatif sonsuza giderken oluşabilir ve bir fonksiyonun bu iki durumla sınırlı olmak üzere en fazla iki yatay asimptotu olabilir.

Yatay asimptotlar fonksiyon grafiğinin bir parçası olmayıp fonksiyonun sonsuzdaki davranışının daha kolay anlaşılmasını sağlamak için çizilir.

Yukarıda bazı örneklerini verdiğimiz üzere, yatay asimptotların oluştuğu durumlardan bazıları şunlardır.

  • Üstel fonksiyonların \( y = 0 \) şeklinde tek bir yatay asimptotu vardır.
  • Negatif üslü kuvvet fonksiyonlarının \( y = 0 \) şeklinde tek bir yatay asimptotu vardır.
  • Payın derecesi paydanın derecesinden küçük olan rasyonel fonksiyonların \( y = 0 \) şeklinde tek bir yatay asimptotu vardır.
  • Payın ve paydanın başkatsayıları sırasıyla \( a \) ve \( b \) olmak üzere, payın derecesi paydanın derecesine eşit olan rasyonel fonksiyonların \( y = \frac{a}{b} \) şeklinde tek bir yatay asimptotu vardır.
  • Ters tanjant fonksiyonunun \( y = -\frac{\pi}{2} \) ve \( y = \frac{\pi}{2} \) olmak üzere iki yatay asimptotu vardır.
  • Ters kotanjant fonksiyonunun \( y = 0 \) ve \( y = \pi \) olmak üzere iki yatay asimptotu vardır.

Bir fonksiyonun bir ya da iki yatay asimptotu olabilir ya da hiç asimptotu olmayabilir.

Dikey asimptotlardan farklı olarak, bir fonksiyon grafiği yatay asimptotu kesebilir.

Eğik Asimptot

\( x \) pozitif ya da negatif sonsuza giderken fonksiyon grafiğinin yaklaştığı asimptot \( y = a \) şeklinde sabit bir fonksiyon değil, \( y = mx + c \) şeklinde bir doğru ise bu doğruya eğik asimptot ya da eğimli asimptot denir. Buna göre yatay asimptotlar eğimi sıfır olan eğik asimptot olarak da düşünülebilir.

Aşağıdaki grafikte mavi kesikli çizgi ile gösterilen \( y = x + 2 \) doğrusu \( f(x) = \frac{x^2 - 9}{\sqrt{x - 2}} \) fonksiyonunun eğik asimptotudur.

Eğik asimptot
Eğik asimptot

Eğri Asimptot

Asimptotlar sadece doğrusal değil, ikinci ya da daha yüksek dereceden birer polinom fonksiyonu da olabilir. Bu tip doğrusal olmayan asimptotlara eğri asimptot denir.

Aşağıdaki grafikte mavi kesikli çizgi ile gösterilen \( y = x^2 - 2x + 1 \) eğrisi \( f(x) = \frac{x^3 - 2x^2 + x - 1}{x} \) fonksiyonunun eğri asimptotudur.

Eğri asimptot
Eğri asimptot

Yatay/Eğik/Eğri Asimptotun Bulunması

Bir fonksiyon yatay, eğik ve eğri asimptot tiplerinden sadece birine sahip olabilir. Rasyonel fonksiyonların yatay/eğik/eğri asimptotunun denklemi aşağıdaki yöntemle bulunabilir.

Paydaki polinom paydadaki polinoma bölündüğünde elde edilen bölüm polinomuna \( b(x) \) diyelim.

Bu polinom bölme işleminden elde edilen \( b(x) \) polinomu yatay/eğik/eğri asimptotun denklemini verir. Bölme işleminin sonucu dört farklı şekilde olabilir.

Payın ve Paydanın Derecesi Asimptot Denklemi Örnek

Payın derecesi paydanınkinden küçük

\( m \lt n \)

Bu durumda \( b(x) = 0 \) olacağı için asimptot denklemi \( y = 0 \) olur, dolayısıyla \( x \) ekseni ile çakışık yatay bir asimptot oluşur.

\( der[b(x)] = 0 \)

Asimptot denklemi: \( y = 0 \)

\( f(x) = \dfrac{1}{x} \)

Asimptot denklemi: \( y = 0 \)

Payın derecesi paydanınkine eşit

\( m = n \)

Bu durumda bölüm polinomu sabit fonksiyon, asimptot denklemi de pay ve paydanın başkatsayılarının oranı olur, dolayısıyla yine yatay bir asimptot oluşur.

\( der[b(x)] = m - n = 0 \)

Asimptot denklemi: \( y = \dfrac{a}{b} \)

\( f(x) = \dfrac{2x - 1}{x + 1} \)

Asimptot denklemi: \( y = \dfrac{2}{1} = 2 \)

Payın derecesi paydanınkinden 1 fazla

\( m - n = 1 \)

Bu durumda bölüm polinomu doğrusal fonksiyon, asimptot denklemi \( y = mx + c \) şeklinde bir doğru olur.

\( der[b(x)] = m - n = 1 \)

Asimptot denklemi: \( y = mx + c \)

\( f(x) = \dfrac{x^2 - 9}{x - 2} \)

Asimptot denklemi: \( y = x + 2 \)

Payın derecesi paydanınkinden 2+ fazla

\( m - n \gt 1 \)

Bu durumda bölüm polinomunun ve asimptot denkleminin derecesi pay ve paydanın derecelerinin farkına eşit olur, yani ikinci ya da daha yüksek dereceden bir eğri asimptot oluşur.

\( der[b(x)] = m - n \gt 1 \)

Asimptot denklemi: \( y = ax^{m - n} + \ldots \)

\( f(x) = \dfrac{x^3 - 2x^2 + x - 1}{x} \)

Asimptot denklemi: \( y = x^2 - 2x + 1 \)

SORU 1 :

Aşağıdaki limitleri hesaplayınız.

(a) \( \lim\limits_{x \to \infty} {\dfrac{2x + 7}{x^2 + 1}} \)

(b) \( \lim\limits_{x \to -\infty} {\dfrac{3x^2 + 7x + 12}{2x + 4}} \)

(c) \( \lim\limits_{x \to \infty} {\dfrac{5x^2 + 3x + 6}{3x^2 - 2x + 7}} \)

(a) seçeneği:

\( \lim\limits_{x \to \infty} {\dfrac{2x + 7}{x^2 + 1}} \)

Paydasının derecesi payının derecesinden daha büyük olan rasyonel fonksiyonların pozitif ve negatif sonsuzdaki limiti sıfıra eşittir.

\( = 0 \)

(b) seçeneği:

\( \lim\limits_{x \to -\infty} {\dfrac{3x^2 + 7x + 12}{2x + 4}} \)

Payının derecesi paydasının derecesinden daha büyük olan rasyonel fonksiyonların pozitif ve negatif sonsuzdaki limiti pay ve paydadaki en yüksek dereceli terimlerin birbirine bölümünün limitine eşittir.

\( = \lim\limits_{x \to -\infty} {\dfrac{3x^2}{2x}} \)

\( = \lim\limits_{x \to -\infty} {\dfrac{3x}{2}} \)

\( = -\infty \)

(c) seçeneği:

\( \lim\limits_{x \to \infty} {\dfrac{5x^2 + 3x + 6}{3x^2 - 2x + 7}} \)

Pay ve paydasının dereceleri eşit olan rasyonel fonksiyonların pozitif ve negatif sonsuzdaki limiti pay ve paydadaki polinomların başkatsayılarının oranına eşittir.

\( = \dfrac{5}{3} \)


SORU 2 :

Aşağıdaki limitleri hesaplayınız.

(a) \( \lim\limits_{x \to -\infty} {\dfrac{5x^7 - x^4 + 7}{-2x^9 + x^3 - 3}} \)

(b) \( \lim\limits_{x \to -\infty} {\dfrac{7x^5 - 2x^2 + 4}{2x^3 + 3x^2 - x + 9}} \)

(c) \( \lim\limits_{x \to -\infty} {\dfrac{-4x^4 + x^3 - 2x}{2x^4 + x + 7}} \)

(a) seçeneği:

\( \lim\limits_{x \to -\infty} {\dfrac{5x^7 - x^4 + 7}{-2x^9 + x^3 - 3}} \)

Paydasının derecesi payının derecesinden daha büyük olan rasyonel fonksiyonların pozitif ve negatif sonsuzdaki limiti sıfıra eşittir.

\( = 0 \)

(b) seçeneği:

\( \lim\limits_{x \to -\infty} {\dfrac{7x^5 - 2x^2 + 4}{2x^3 + 3x^2 - x + 9}} \)

Payının derecesi paydasının derecesinden daha büyük olan rasyonel fonksiyonların pozitif ve negatif sonsuzdaki limiti pay ve paydadaki en yüksek dereceli terimlerin birbirine bölümünün limitine eşittir.

\( \lim\limits_{x \to -\infty} {\dfrac{7x^5}{2x^3}} \)

\( \lim\limits_{x \to -\infty} {\dfrac{7x^2}{2}} \)

\( x \to -\infty \) iken \( x^2 \to \infty \) olur.

\( = \infty \)

(c) seçeneği:

\( \lim\limits_{x \to -\infty} {\dfrac{-4x^4 + x^3 - 2x}{2x^4 + x + 7}} \)

Pay ve paydasının dereceleri eşit olan rasyonel fonksiyonların pozitif ve negatif sonsuzdaki limiti pay ve paydadaki polinomların başkatsayılarının oranına eşittir.

\( = \dfrac{-4}{2} = -2 \)


SORU 3 :

Aşağıdakilerden hangisi \( f \) fonksiyonunun bir yatay asimptotunun olduğunu gösterir?

(a) \( \lim\limits_{x \to 4} {f(x)} = 2 \)

(b) \( \lim\limits_{x \to 4} {f(x)} = \infty \)

(c) \( \lim\limits_{x \to \infty} {f(x)} = 2 \)

(d) \( \lim\limits_{x \to \infty} {f(x)} = \infty \)

(e) \( \lim\limits_{x \to \infty} {f(x)} = \) Tanımsız

Bir fonksiyonda \( x \) pozitif ya da negatif sonsuza giderken fonksiyon değeri belirli bir \( a \) reel sayı değerine yaklaşıyorsa bu \( x \) değerinde fonksiyonun bir yatay asimptotu vardır.

\( \lim\limits_{x \to \pm\infty} {f(x)} = a \)

(c) seçeneğindeki ifade \( y = 2 \) doğrusunun fonksiyonun bir yatay asimptotu olduğunu gösterir.


SORU 4 :

\( \lim\limits_{x \to \infty} \dfrac{5x + \abs{2 - 5x}}{3 - 4x} \) limitinin sonucunu bulunuz.

\( x \to \infty \) iken \( (2 - 5x) \to -\infty \) olduğu için mutlak değer içindeki ifade mutlak değerden negatif işaretli çıkar.

\( \lim\limits_{x \to \infty} \dfrac{5x + \abs{2 - 5x}}{3 - 4x} = \lim\limits_{x \to \infty} \dfrac{5x - 2 + 5x}{3 - 4x} \)

\( = \lim\limits_{x \to \infty} \dfrac{10x - 2}{3 - 4x} \)

Payının derecesi paydasının derecesine eşit olan rasyonel fonksiyonlarda \( x \) pozitif ve negatif sonsuza giderken fonksiyon polinomların başkatsayılarının oranına yaklaşır.

\( = \dfrac{10}{-4} = -\dfrac{5}{2} \) bulunur.


SORU 5 :

\( \lim\limits_{x \to \infty} {\dfrac{9^x + 6^x}{6^x + 4^x}} \) limitinin sonucu kaçtır?

Büyüme hızları farklı terimlerden oluşan bir rasyonel ifadenin sonsuzdaki limitini, sadece pay ve paydadaki büyüme hızı en büyük olan terimleri dikkate alarak bulabiliriz.

\( \lim\limits_{x \to \infty} {\dfrac{9^x + 6^x}{6^x + 4^x}} = \lim\limits_{x \to \infty} {\dfrac{9^x}{6^x}} \)

\( = \lim\limits_{x \to \infty} \left( \dfrac{9}{6} \right)^x \)

\( = \lim\limits_{x \to \infty} \left( \dfrac{3}{2} \right)^x \)

\( x \to \infty \) iken \( (\frac{3}{2})^x \to \infty \) olur.

\( = \infty \)


SORU 6 :

Aşağıdaki fonksiyonların yatay asimptotlarını bulunuz.

(a) \( f(x) = \dfrac{x - 5}{\abs{x} + 5} \)

(b) \( g(x) = 5^{2x - 3} \)

(c) \( h(x) = \arccot(2x + 1) \)

Bir fonksiyonda \( x \) pozitif ya da negatif sonsuza giderken fonksiyon değeri belirli bir \( a \) reel sayısına yaklaşıyorsa bu \( y = a \) doğrusu fonksiyonun bir yatay asimptotudur.

(a) seçeneği:

\( f(x) = \dfrac{x - 5}{\abs{x} + 5} \)

Fonksiyonun negatif sonsuzdaki limitini bulalım.

\( \lim\limits_{x \to -\infty} {\dfrac{x - 5}{\abs{x} + 5}} \)

\( x \to -\infty \) iken \( \abs{x} = -x \) olur.

\( = \lim\limits_{x \to -\infty} {\dfrac{x - 5}{-x + 5}} \)

Pay ve paydasının dereceleri eşit olan rasyonel fonksiyonların pozitif ve negatif sonsuzdaki limiti pay ve paydadaki polinomların başkatsayılarının oranına eşittir.

\( = -1 \)

\( y = -1 \) doğrusu \( x \) negatif sonsuza giderken fonksiyonun bir yatay asimptotudur.

Fonksiyonun pozitif sonsuzdaki limitini bulalım.

\( \lim\limits_{x \to \infty} {\dfrac{x - 5}{\abs{x} + 5}} \)

\( x \to \infty \) iken \( \abs{x} = x \) olur.

\( = \lim\limits_{x \to \infty} {\dfrac{x - 5}{x + 5}} = 1 \)

\( y = 1 \) doğrusu \( x \) pozitif sonsuza giderken fonksiyonun bir yatay asimptotudur.

Buna göre fonksiyonun \( y = -1 \) ve \( y = 1 \) doğruları olmak üzere iki yatay asimptotu vardır.

(b) seçeneği:

\( g(x) = 5^{2x - 3} \)

Fonksiyonun negatif sonsuzdaki limitini bulalım.

\( \lim\limits_{x \to -\infty} {5^{2x - 3}} \)

Üstel fonksiyon tüm reel sayılarda tanımlı ve sürekli olduğu için bileşke fonksiyon limit kuralı ile limit işlemini üsse alabiliriz.

\( = 5^{\lim\limits_{x \to -\infty} {2x - 3}} \)

\( x \to -\infty \) iken \( 2x - 3 \to -\infty \) olur.

\( = 5^{-\infty} \)

\( x \to -\infty \) iken \( 5^x \to 0 \) olur.

\( = 0 \)

\( y = 0 \) doğrusu \( x \) negatif sonsuza giderken fonksiyonun bir yatay asimptotudur.

Fonksiyonun pozitif sonsuzdaki limitini bulalım.

\( \lim\limits_{x \to \infty} {5^{2x - 3}} = \infty \)

\( x \) pozitif sonsuza giderken fonksiyonun bir yatay asimptotu yoktur.

Buna göre fonksiyonun \( y = 0 \) doğrusu olmak üzere tek bir yatay asimptotu vardır.

(c) seçeneği:

\( h(x) = \arccot(2x + 1) \)

Fonksiyonun negatif sonsuzdaki limitini bulalım.

\( \lim\limits_{x \to -\infty} {\arccot(2x + 1)} \)

\( x \to -\infty \) iken \( 2x + 1 \to -\infty \) olur.

\( = \arccot(-\infty) \)

\( x \to -\infty \) iken \( \arccot{x} \to \pi \) olur.

\( = \pi \)

\( y = \pi \) doğrusu \( x \) negatif sonsuza giderken fonksiyonun bir yatay asimptotudur.

Fonksiyonun pozitif sonsuzdaki limitini bulalım.

\( \lim\limits_{x \to \infty} {\arccot(2x + 1)} \)

\( x \to \infty \) iken \( 2x + 1 \to \infty \) olur.

\( = \arccot{\infty} \)

\( x \to \infty \) iken \( \arccot{x} \to 0 \) olur.

\( = 0 \)

\( y = 0 \) doğrusu \( x \) pozitif sonsuza giderken fonksiyonun bir yatay asimptotudur.

Buna göre fonksiyonun \( y = \pi \) ve \( y = 0 \) doğruları olmak üzere iki yatay asimptotu vardır.


SORU 7 :

\( f(x) = \dfrac{5x + 4}{\sqrt{x^2 + 2x - 3}} \) fonksiyonunun yatay asimptotlarını bulunuz.

Fonksiyonun negatif sonsuzdaki limitini bulalım.

\( \lim\limits_{x \to -\infty} \dfrac{5x + 4}{\sqrt{x^2 + 2x - 3}} \)

Pay ve paydadaki terimleri \( x \)'in paydadaki en yüksek dereceli üssü olan \( \abs{x} \) ifadesine bölelim.

\( x \to -\infty \) iken \( \abs{x} = -x = \sqrt{x^2} \) olur.

\( = \lim\limits_{x \to -\infty} \dfrac{-5 - \frac{4}{x}}{\frac{\sqrt{x^2 + 2x - 3}}{-x}} \)

\( x \) ifadesini kök içine alalım.

\( = \lim\limits_{x \to -\infty} \dfrac{-5 - \frac{4}{x}}{\sqrt{\frac{x^2 + 2x - 3}{x^2}}} \)

\( = \lim\limits_{x \to -\infty} \dfrac{-5 - \frac{4}{x}}{\sqrt{1 + \frac{2}{x} - \frac{3}{x^2}}} \)

Limit işlemini önce bölme kuralı ile paya ve paydaya, daha sonra bileşke fonksiyon kuralı ile payda kök içine ve toplama kuralı ile paydadaki terimlere dağıtalım.

\( = \dfrac{-\lim\limits_{x \to -\infty} {5} - \lim\limits_{x \to -\infty} {\frac{4}{x}}}{\sqrt{\lim\limits_{x \to -\infty} {1} + \lim\limits_{x \to -\infty} {\frac{2}{x}} - \lim\limits_{x \to -\infty} \frac{3}{x^2}}} \)

\( x \to -\infty \) iken \( \frac{1}{x^n} \to 0 \) olur.

\( = \dfrac{-5 - 0}{\sqrt{1 + 0 - 0}} \)

\( = -5 \)

Buna göre \( y = -5 \) doğrusu \( x \) negatif sonsuza giderken \( f \) fonksiyonunun yatay asimptotudur.

Fonksiyonun pozitif sonsuzdaki limitini bulalım.

\( \lim\limits_{x \to \infty} \dfrac{5x + 4}{\sqrt{x^2 + 2x - 3}} \)

Pay ve paydadaki terimleri \( x \)'in paydadaki en yüksek dereceli üssü olan \( \abs{x} \) ifadesine bölelim.

\( x \to \infty \) iken \( \abs{x} = x = \sqrt{x^2} \) olur.

\( = \lim\limits_{x \to \infty} \dfrac{5 + \frac{4}{x}}{\frac{\sqrt{x^2 + 2x - 3}}{x}} \)

\( x \) ifadesini kök içine alalım.

\( = \lim\limits_{x \to \infty} \dfrac{5 + \frac{4}{x}}{\sqrt{\frac{x^2 + 2x - 3}{x^2}}} \)

\( = \lim\limits_{x \to \infty} \dfrac{5 + \frac{4}{x}}{\sqrt{1 + \frac{2}{x} - \frac{3}{x^2}}} \)

Limit işlemini önce bölme kuralı ile paya ve paydaya, daha sonra bileşke fonksiyon kuralı ile payda kök içine ve toplama kuralı ile paydadaki terimlere dağıtalım.

\( = \dfrac{\lim\limits_{x \to \infty} {5} + \lim\limits_{x \to \infty} {\frac{4}{x}}}{\sqrt{\lim\limits_{x \to \infty} {1} + \lim\limits_{x \to \infty} {\frac{2}{x}} - \lim\limits_{x \to \infty} \frac{3}{x^2}}} \)

\( x \to \infty \) iken \( \frac{1}{x^n} \to 0 \) olur.

\( = \dfrac{5 + 0}{\sqrt{1 + 0 - 0}} \)

\( = 5 \)

Buna göre \( y = 5 \) doğrusu \( x \) pozitif sonsuza giderken \( f \) fonksiyonunun yatay asimptotudur.


SORU 8 :

\( f(x) = \sqrt{2x + 1} - \sqrt{2x} \) fonksiyonunun yatay asimptotlarını bulunuz.

\( f \) fonksiyonu sadece \( x \ge 0 \) için tanımlı olduğu için sadece pozitif sonsuzdaki yatay asimptotu inceleyebiliriz.

Fonksiyonun pozitif sonsuzdaki limitini bulalım.

\( \lim\limits_{x \to \infty} \sqrt{2x + 1} = \infty \)

\( \lim\limits_{x \to \infty} \sqrt{2x} = \infty \)

Buna göre verilen limit ifadesinde \( \infty - \infty \) belirsizliği vardır.

Belirsizliği gidermek için payı ve paydayı paydaki ifadenin eşleniği ile çarpalım.

\( \lim\limits_{x \to \infty} \dfrac{(\sqrt{2x + 1} - \sqrt{2x})(\sqrt{2x + 1} + \sqrt{2x})}{\sqrt{2x + 1} + \sqrt{2x}} \)

\( = \lim\limits_{x \to \infty} \dfrac{(\sqrt{2x + 1})^2 - (\sqrt{2x})^2}{\sqrt{2x + 1} + \sqrt{2x}} \)

\( = \lim\limits_{x \to \infty} \dfrac{2x + 1 - 2x}{\sqrt{2x + 1} + \sqrt{2x}} \)

\( = \lim\limits_{x \to \infty} \dfrac{1}{\sqrt{2x + 1} + \sqrt{2x}} \)

\( x \to \infty \) iken paydadaki ifade pozitif sonsuza gider.

\( = 0 \)

Buna göre \( y = 0 \) doğrusu \( x \) pozitif sonsuza giderken \( f \) fonksiyonunun yatay asimptotudur.


« Önceki
Sonsuz Limit
Sonraki »
Limitte Tanımsızlık


Faydalı buldunuz mu?   Evet   Hayır