Uzayda Doğruların Birbirine Göre Durumu

Uzayda iki doğrunun birbirine göre durumu dört şekilde olabilir.

Doğruların birbirine göre durumu
Doğruların birbirine göre durumu
  1. Doğrular çakışıktır (sonsuz noktada kesişir): Bu durumda doğruların doğrultman vektörleri paraleldir ve denklemlerinin ortak çözüm kümesi sonsuz elemanlıdır.
  2. Doğrular paraleldir (ve kesişmez): Bu durumda doğruların doğrultman vektörleri paraleldir ve denklemlerinin ortak çözüm kümesi boş kümedir. Yukarıdaki şekildeki küpün \( [AB] \) ve \( [CD] \) kenarları paraleldir.
  3. Doğrular tek noktada kesişir: Bu durumda doğruların doğrultman vektörleri paralel değildir ve denklemlerinin ortak çözüm kümesi tek elemanlıdır. Yukarıdaki şekildeki küpün \( [CD] \) ve \( [DF] \) kenarları tek noktada kesişir.
  4. Doğrular aykırıdır (paralel değildir ve kesişmez): Bu durumda doğruların doğrultman vektörleri paralel değildir ve denklemlerinin ortak çözüm kümesi boş kümedir. Yukarıdaki şekildeki küpün \( [AB] \) ve \( [DF] \) kenarları aykırıdır.

Denklemi verilen iki doğrunun birbirine göre durumunu anlamak için aşağıdaki yöntem izlenebilir.

  • Doğruların doğrultman vektörlerinin paralel olup olmadığı kontrol edilir.
  • Doğrultman vektörleri paralel ise: İki doğru denklemini de sağlayan en az bir nokta varsa doğrular çakışıktır, aksi takdirde paraleldir (kesişmez).
  • Doğrultman vektörleri paralel değilse: İki doğru denkleminin ortak bir çözümü varsa doğrular tek bir noktada kesişir, aksi takdirde doğrular aykırıdır (kesişmez).

Uzayda iki doğrunun birbirine göre durumunu, sırasıyla \( P_1 \) ve \( P_2 \) noktalarından geçen ve doğrultman vektörleri \( \vec{d_1} \) ve \( \vec{d_2} \) olan örnek \( L_1 \) ve \( L_2 \) doğruları üzerinden inceleyelim.

Çakışık Doğrular

Uzayda çakışık iki doğrunun doğrultman vektörleri paraleldir ve her iki doğru denklemini de sağlayan en az bir \( K \) noktası vardır. Çakışık iki doğru aynı doğrulardır.

Çakışık doğrular
Çakışık doğrular

İki doğrunun çakışık olduğu durum için bir örnek yapalım.

Paralel Doğrular

Uzayda paralel iki doğrunun doğrultman vektörleri paraleldir ve denklemlerinin ortak çözüm kümesi boş kümedir. Paralel doğrular aynı düzlem üzerinde bulunurlar.

Paralel doğrular
Paralel doğrular

İki doğrunun paralel olduğu durum için bir örnek yapalım.

Kesişen Doğrular

Bir düzlemdeki iki doğru paralel değilse mutlaka bir noktada kesişir, ancak uzayda paralel olmayan iki doğru kesişebilir ya da kesişmeyebilir.

Uzayda tek bir noktada kesişen iki doğrunun doğrultman vektörleri paralel değildir ve denklemlerinin ortak çözüm kümesi tek elemanlıdır. Kesişen doğrular aynı düzlem üzerinde bulunurlar.

Kesişen doğrular
Kesişen doğrular

Kesişen iki doğrunun kesişim noktası bulunurken eğer doğruların parametrik denklemleri kullanılıyorsa iki denklemde farklı parametre kullanılmasına dikkat edilmelidir (örneğin \( t \) ve \( s \)), aksi takdirde bulunan çözüm doğruların sadece aynı parametre değerindeki kesişimini içerecektir.

İki doğrunun tek bir noktada kesiştiği durum için bir örnek yapalım.

İki doğru dik kesişiyorsa doğrultman vektörlerinin nokta çarpımı sıfıra eşit olur.

Aykırı Doğrular

Uzayda aykırı iki doğrunun doğrultman vektörleri paralel değildir ve denklemlerinin ortak çözüm kümesi boş kümedir. Aykırı doğrular farklı düzlemler üzerinde bulunurlar.

Aykırı doğrular
Aykırı doğrular

İki doğrunun aykırı olduğu durum için bir örnek yapalım.


« Önceki
Uzayda Doğruya Uzaklık
Sonraki »
Uzayda Doğruların Yaptığı Açılar


Faydalı buldunuz mu?   Evet   Hayır