Lineer Denklem Sistemi Tanımı

Lineer denklem sistemlerinin fizik, bilgisayar ve diğer pek çok bilim ve mühendislik alanında sayısız uygulaması vardır. Bunun iki önemli sebebi, lineer denklem sistemlerinin çözümünün lineer olmayan sistemlere göre oldukça kolay olması ve (birinci sebeple bağlantılı olarak) gerçek hayattaki lineer olmayan bazı problemlerin lineer ilişkiler şeklinde modellenebilmesidir.

Lineer Denklemler

Aşağıdaki formda yazılabilen denklemlere \( n \) bilinmeyenli lineer denklem denir.

Bu denklemde \( x_1, x_2, \ldots, x_n \) denklemin değişkenleri (bilinmeyenleri), \( a_1, a_2, \ldots, a_n \) katsayıları, \( b \) ise sabit terimidir.

Bir bilinmeyenli denklemlerde değişken sembolü olarak genellikle \( x \), iki bilinmeyenli denklemlerde \( x \) ve \( y \), üç bilinmeyenli denklemlerde \( x \), \( y \) ve \( z \) kullanılır. Daha çok sayıda bilinmeyenin olduğu durumlarda ise \( x_1, x_2, \ldots, x_n \) sembolleri kullanılır.

Lineer denklemler değişkenlerin 1 dışındaki kuvvetlerini (\( x^2, \sqrt{x}, \frac{1}{x} \) vb.) ve değişkenlerin çarpımını (\( x_1x_2 \) vb.) içermezler. Ayrıca bir lineer denklemde değişkenler trigonometrik, logaritmik fonksiyonların içinde ve üstel ifadelerin üssünde bulunamazlar. Buna göre aşağıdaki denklemler birer lineer denklem değildir.

Bir \( (x_1, x_2, \ldots, x_n) = (s_1, s_2, \ldots, s_n) \) sıralı \( n \)'lisi \( n \) bilinmeyenli bir lineer denklemi sağlıyorsa bu lineer denklemin bir çözümüdür.

Bir lineer denklemin tüm çözümlerinden oluşan kümeye o denklemin çözüm kümesi denir.

Lineer Denklem Sistemleri

Aynı değişkenleri içeren birden fazla lineer denklemden oluşan ve çözüm kümeleri ortak olan denklem grubuna lineer denklem sistemi denir.

Bir denklem sisteminin cebirsel yazılışında genel kural denklemlerde değişken içeren terimlerin eşitliğin sol tarafında, sabit terimlerin de sağ tarafında bulunmasıdır. Ayrıca değişkenlerin sırası tüm denklemlerde aynı olmalıdır. Denklemlerin hangi sırada listelendiğinin bir önemi yoktur.

Bir \( (x_1, x_2, \ldots, x_n) = (s_1, s_2, \ldots, s_n) \) sıralı \( n \)'lisi \( n \) bilinmeyenli bir lineer denklem sistemindeki tüm denklemleri sağlıyorsa bu lineer denklem sisteminin bir çözümüdür.

Bir lineer denklem sisteminin tüm çözümlerinden oluşan kümeye o denklem sisteminin çözüm kümesi denir. İki lineer denklem sisteminin çözüm kümeleri aynı ise bu denklem sistemleri birbirine denktir.

Farklı Çözüm Durumları

Bir lineer denklem sisteminin çözüm kümesi ile ilgili olarak aşağıdaki üç durumdan sadece biri doğrudur.

  • Sistemin tek bir çözümü vardır.
  • Sistemin sonsuz çözümü vardır.
  • Sistemin çözümü yoktur.

İki bilinmeyenli bir lineer denklem analitik düzlemde bir doğru ifade eder ve bu doğru üzerindeki tüm noktalar denklemin birer çözümüdür. İki bilinmeyenli bir lineer denklem sisteminin çözümü sistemdeki denklemlerin grafiklerinin (varsa) kesişim noktasıdır. Buna göre, \( x \) ve \( y \) değişkenlerinden ve iki denklemden oluşan bir sistem için bu üç farklı durum grafiksel olarak aşağıdaki şekilde gösterilebilir.

2 bilinmeyenli sistemlerde farklı çözümler
2 bilinmeyenli sistemlerde farklı çözümler

Bir lineer denklem sisteminin tek bir ya da sonsuz sayıda çözümü varsa o denklem sistemi tutarlıdır, bir çözümü yoksa tutarsızdır.

Tutarlı ve tutarsız sistemler
Tutarlı ve tutarsız sistemler

« Önceki
Lineer Denklem Sistemleri
Sonraki »
Lineer Denklemlerin Matris Gösterimi


Faydalı buldunuz mu?   Evet   Hayır