Birbirini kesen iki doğrunun arasında kalan açılarda komşu olmayan (zıt yönlere bakan) açılara ters açı denir.
Ters açıların ölçüleri birbirine eşittir.
Ters açılar
İki Doğru ve Bir Kesenin Oluşturduğu Açılar
İki doğru ve bu doğruları kesen üçüncü bir doğru aşağıdaki açıları oluştururlar.
İki doğru ve bir kesenin oluşturduğu açılar
Yöndeş Açılar
Bu üç doğruya göre konumları aynı olan (aynı yöne bakan) açılara yöndeş açılar denir. Yukarıdaki şekle göre aşağıdaki açı ikilileri yöndeş açılardır.
ve , ve , ve , ve
İç Açılar
ve doğrularının arasında kalan açılara iç açılar denir. Yukarıdaki şekle göre aşağıdaki açılar iç açılardır.
İç Ters Açılar
İç açılardan kesenin farklı yönlerine bakan ve komşu olmayan açılara iç ters açılar denir. Yukarıdaki şekle göre aşağıdaki açı ikilileri iç ters açılardır.
ve , ve
Dış Açılar
ve doğrularının dışındaki bölgede kalan açılara dış açılar denir. Yukarıdaki şekle göre aşağıdaki açılar dış açılardır.
Dış Ters Açılar
Dış açılardan kesenin farklı yönlerine bakan ve komşu olmayan açılara dış ters açılar denir. Yukarıdaki şekle göre aşağıdaki açı ikilileri dış ters açılardır.
ve , ve
İki Paralel Doğru ve Bir Kesenin Oluşturduğu Açılar
Kesen doğrunun kestiği iki doğrunun paralel olması durumunda yukarıda bahsettiğimiz açıların ölçüleri arasında aşağıdaki ilişkiler oluşur.
İki paralel doğru ve bir kesenin oluşturduğu açılar
Yöndeş açıların ölçüleri eşittir.
, , ,
İç ters açıların ölçüleri eşittir.
,
Dış ters açıların ölçüleri eşittir.
,
Karşı Durumlu Açılar
İç açılardan kesenin aynı yönüne bakan açılara karşı durumlu açılar denir. Yukarıdaki şekle göre aşağıdaki açı ikilileri karşı durumlu açılardır ve toplamları 'dir.
Bir kesenin kestiği iki doğruda yöndeş açılardan, iç ters açılardan ya da dış ters açılardan herhangi ikisinin eşit olduğu biliniyorsa bu iki doğru paraleldir.
Bir kesenin kestiği iki doğruda karşı durumlu açıların bütünler olduğu biliniyorsa bu iki doğru paraleldir.
M Kuralı
Paralel doğrular arasında aşağıdaki gibi "M" şeklinde oluşan açılarda, sola bakan açıların toplamı sağa bakan açıya eşittir.
noktasından geçen, ve doğrularına paralel bir doğru çizelim (mavi kesikli çizgi). Bu doğrunun üst kısmında kalan açı açısı ile, alt kısmında kalan açı da açısı ile iç ters açılardır ve birbirlerine eşittir. Bu yüzden, açısının ölçüsü de bu iki açının ölçüleri toplamına eşittir.
doğrusunu sola doğru uzatalım (mavi kesikli çizgi). açısının komşu bütünler açısı açısının iç ters açısı olduğu için bu açının ölçüsü de olur. Buna göre ve açıları ölçüleri toplamı olur.
İki paralel doğru arasına bu doğrulara dik bir doğru çizersek dik doğrunun solunda kenarlı bir çokgen oluşur. Çokgenin iç açıları toplamından dik iki açıyı çıkarırsak oluşan açılar toplamını verilen formüldeki gibi buluruz.
Yukarıdaki kuralın özel bir durumu olarak; kalem ucu kuralı olarak da isimlendirilen kuralda, paralel doğrular arasında aşağıdaki gibi oluşan 3 açının toplamı olur.